Rancangan perniagaan yang terperinci dan teliti

,

Apakah kepentingan rancangan perniagaan?

Ada banyak kepentingan.. tetapi salah satu yang saya paling suka adalah memiliki rancangan perniagaan yang professional dan lengkap ketika berdepan dengan clients atau pun investors..

Salah seorang kenalan saya yang berbangsa cina pernah berkongsi cerita bagaimana dia bermula dengan perniagaan depot..dulunya, dia cuma seorang forklift driver, kerjanya angkat dan turunkan shipping container dari atas trailer, susun containers dalam depot tersebut..


containersSebagai pekerja, gajinya agak kecil dan kerjanya pula ala2 buruh kasar.. Bagaimanapun, dia sangat proaktif mempelajari perkara baru.. dan mendalami proses pengurusan depot..

Dia dipercayakan menjaga rekod kemasukan kontena daripada syarikat- syarikat gergasi dari seluruh dunia termasuklah China, Singapore malah kontena2 yang didatangkan daripada Eropah dan Amerika…

Beliau tidak mempunyai pelajaran yang tinggi tetapi kerana semangat yang tinggi untuk menguasai ilmu menguruskan depot.. beliau menjadi orang harapan yang menjalankan operasi perniagaan depot tersebut.. bagaimanapun, selepas beberapa tahun, boss atau pemilik memberhentikan beliau dan menggantikan tempatnya dengan orang lain yakni ahli keluarga boss itu sendiri..

Kecewa kerana diberhentikan.. beliau menulis setiap perincian proses pengurusan kontena dalam kertas kerja beliau.. perancangan yang ditulis sangat teliti termasuklah mengenalpasti tempat dan sewa tanah untuk dijadikan yard.. office kontena yang dimodified sebagai office untuk berurusan dengan pelanggan.. lorry, crane, forklift dan trailers untuk pengangkutan.. semuanya ditulis dengan details termasuklah running cost dan forecast profits..

Bagaimanapun, beliau tidak memiliki wang untuk memulakan perniagaan depot tersebut…kosnya terlalu mahal.. So, apa yang beliau lakukan, dia berjumpa dengan seorang ahli perniagaan yang terkenal.. biarpun, dia bukan siapa2 dia memberanikan diri untuk bertemu pertama kalinya dengan ahli perniagaan ini untuk membincangkan idea perniagaan beliau iaitu pengurusan depot..

Disebabkan perincian perancangan perniagaan beliau yang sangat meyakinkan.. ahli perniagaan tadi mengajak seorang lagi rakannya untuk turut serta membuat pelaburan perniagaan depot tersebut..


Dipendekkan cerita, kini.. kawan saya yang dulunya cuma pekerja biasa kini memiliki lebih 75% shares dalam perniagaan depot yang dibiayai oleh dua orang ahli perniagaan tadi.. pelabur ini juga gembira kerana mereka cuma sleeping partners yang menerima habuan mereka setiap bulan tanpa berbuat apa- apa…

Rakan saya ni stay humble sampai sekarang.. malah banyak membantu saya dalam menjalankan perniagaan konvensional..

Semoga menjadi perkongsian yang bermanfaat..

Ikhlas,

Diana


http://pakejniaga.com


Dapatkan CD
pakejniaga.com yang mengandungi semua produk hebat di bawah. Penghantaran
percuma pos express untuk tempoh terhad.


1. 33 Contoh kertas kerja yang siap sepenuhnya
2. 9 Panduan Perniagaan
3. Perisian Perakaunan ( sangat memudahkan susun atur akaun anda)
4. panduan membina website secara percuma bernilai usd15.54 (untuk anda, percuma!)
5.The Millionnaire Mindset (312 pages) by Gerry Robert
6. Trump 101: The way to success (208 pages) by Donald Trump

Untuk tempahan,

Sila bank in RM50 sahaja ke:
Nama Bank: Maybank
No Akaun: 1100 1415 3992
Penama Akaun: Mardiana Ahmad

Dan, sila emailkan nama penuh anda, alamat penghantaran berserta poskod dan bank in slip ke email ini. Atau, whatsapp kami di 017- 420 7869

Terima kasih!

Leave a Reply