Jangan letakkan nasib anda di tangan orang lain

,

kualiti-diri-dalam-perniagaanBaru- baru ini saya telah belajar satu pengalaman yang sangat berharga dan pastinya menjadi detik penting di  mana saya harus berubah..

Kata- kata ini..

jangan sesekali meletakkan nasib anda di tangan orang lain..maksud saya sudah tentunya nasib kita berada di  tanganNya tetapi dalam kehidupan atau perniagaan yang kita lakukan, jangan sesekali meletakkan kepercayaan  anda 100% kepada kawan perniagaan anda.. adalah lebih baik, jika partnership tersebut lebih kepada win- win  situation dan segala usaha pula tidak bergantung kepada sebelah pihak sahaja.. pastikan anda bukan pak turut
sahaja, take in charge..

Sikap seperti .. “Apabila si Abu (partner anda) bertemu dengan orang besar itu, sudah tentu saya akan memiliki  projek ini..” “Si Ali adalah jalan penyelesaian kewangan saya dia tahu mana nak cari lobang…”.. saya sedang  menantikan kabar gembira daripada si Ali…

Mungkin partner anda adalah seorang yang baik tetapi bagaimana jika dia berpaling dan cuma memberikan janji-  janji kosong, meninggalkan anda selepas dia dapat apa yang dia nak.. atau dia tidak lagi berminat bekerjasama  dengan anda?.. lagi satu, humiliation yang mungkin akan berlaku…memperlekehkan anda seperti kerang busuk..

Kekecewaan anda pastilah sangat parah..

Nasihat untuk kita bersama.. jika partner anda adalah teman baik anda.. kaji characternya terlebih dahulu, mungkin anda akan kekal sahabat baik dengan dia jika tak kongsi perniagaan dengan dia..

Kuasai hidup anda sendiri.. selain daripada berserah kepadaNya, pastikan anda kawal hidup anda sendiri..  jangan berharap kepada orang lain untuk melakukan sesuatu kepada anda.. tetapi mulakan langkah anda sendiri.. Take in charge of your own life..


Take the risk, be ready for the risk and jangan letakkan nasib anda pada orang lain!

Semoga menjadi perkongsian yang bermanfaat.

Leave a Reply