Projek niaga kilat

,

perniagaan-kecil-kecilanApa itu projek niaga kilat?

Pada saya, ia adalah pelan dan tindakan perniagaan kecil yang memerlukan masa yang singkat, kos yang murah, dan pelancaran yang cepat.

Sebagai contoh, menjual air minuman di bazaar.

Sebagai pakar projek jual air minuman, nak setup mudah sahaja sebab dah sebati dengan darah dan daging anda.

Contoh pelan tindakan;

Pegi supermarket, beli;

1. Gula
2. Flavours…
3. Susu pekat
4. Susu cair
dan sebagainya.

Kelengkapan seperti meja, kerusi, cup, straw, kanopi dan sebagainya semua dah ada dalam list.

Resepi pula dah master!

So, pada anda yang pertama kali jual air minuman ni tak perlu risau, memang agak kelam- kabut sedikit.
Bagaimanapun, selepas melalui beberapa pengalaman jual air minuman, anda pula akan jadi pakar. Bila dah pakar, jual air minuman ni dah jadi projek niaga kilat pada anda.

Bagaimana dengan manpower pula?
Yang ini agak mudah…

Biasanya, anak buah atau sedara- mara kat rumah boleh lah upah mereka nak handle gerai bazaar ni…

Banyak lagi idea- idea projek niaga kilat yang anda boleh fikirkan.

Ingat… cari dan buat projek niaga kilat anda sendiri:

Tak perlu masa yang lama untuk setup
Tak perlu kos yang mahal
Tak perlu banyak fikir

Lebih simple lagi baikk!!

Leave a Reply