projek perniagaan

Projek niaga kilat

,

Apa itu projek niaga kilat? Pada saya, ia adalah pelan dan tindakan perniagaan kecil yang memerlukan masa yang singkat, kos yang murah, dan pelancaran yang cepat. Sebagai contoh, menjual air minuman di bazaar. Sebagai pakar projek jual air minuman, nak setup mudah sahaja sebab dah sebati dengan darah dan daging anda. Contoh pelan tindakan; Pegi supermarket, […]

Perlu tak buat perniagaan online?

,

Selain daripada perniagaan offline yakni menjual di shopping mall, kedai sewa, gerai atau dari rumah, anda juga boleh fokus dalam perniagaan online. Jika anda menjual produk fizikal seperti sabun, pakaian, produk kesihatan, supplement, vitamin, jamu, minuman resepi sendiri dan sebagainya.. anda juga boleh menjual produk- produk ini bukan sahaja secara offline tetapi juga online. Bagaimana pun […]

Nak berniaga apa?

, ,

Salam,Antara perkara yang menjadi halangan utama memulakan perniagaanadalah… nak berniaga apa?Tak kira perniagaan online atau offline,antara perniagaan yang popular pada masa kini adalah…Menjual dan membekal pakaian/barangan ibu dan anak..Biasanya retailer akan membeli secara pukal daripada supplier,seterusnya menjual secara offline iaitu kedai sendiri (biasanya disewa)atau secara online, menggunakan shopping cart dan sebagainya.Tak kurang yang menggunakan facebook […]

Perniagaan kedai dobi layan diri

Kini… ada satu trend perniagaan baru yang popular semakin menjadi- jadi di seluruh negara. Perniagaan tersebut adalah kedai dobi layan diri. Dianggarkan modal yang diperlukan untuk setup kedai dobi dalam RM100K hingga RM300K. Amboi, mahal bukan? Nak dijadikan contoh dan teladan, kawan saya seorang ni telah menyediakan proposal perniagaan yang cukup meyakinkan pelabur- pelabur untuk inject […]

Teknik sekejap jer ni..

, , ,

Sikap suka bertangguh ada banyak sebabnya.. Salah satu adalah.. bila kita merasakan bahawa tugasan yang sepatutnya dilakukan tu sangat berat, memeningkan kepala, sukar dan sangatlah menyusahkan anda.. Sebenarnya.. anda mungkin tersilap tafsir tahap kesukaran tugasan tersebut! Saya seringkali mengalami hal yang sama.. Malas nak buatlah.. payah lah kerja ni.. Contohnya, seorang mekanik yang telah siap assemble […]